Du behøver kun de her 3 typer Vlieseline

Lidt, men godt.

Det er efterhånden blevet et af de mantraer, jeg retter mig efter, når jeg syr.

“Lidt, men godt” gør nemlig op med 3 ting, jeg ikke vil have i mit liv, hvis jeg kan undgå det:

1) Overforbrug. Det er skidt for planeten og jeg får kvalme af det.

2) Overvældelse. Det er skidt for kreativiteten og det gør mig ked af det.

3) Spild af penge. Det er skidt for privatøkonomien, og jeg vil hellere have kvalitet for mine penge fremfor kvantitet.

Det gælder i forhold til stof – jeg vil hellere have 2 meter mega lækker uld der holder de næste 10 år end 6 meter der måske/måske ikke holder 1 år eller 2.

Det gælder i forhold til sygrej – jeg vil hellere have en enkelt virkelig god saks end 4 halvgode. Og jeg vil hellere have god kvalitet i det grej, jeg bruger hele tiden, end en hel masse fancy dimser, jeg alligevel glemmer at jeg har, når jeg en enkelt gang hvert 2. år kunne have brugt dem.

Og ja, det gælder altså også når vi snakker indlægsmaterialer til tøjet.

Især når vi snakker om vlieseline, som er det vi skal snakke om i dag.

 

Vlieseline Skaberlyst

 

Vlieseline – det (måske) mest anvendte indlægsmateriale til tøj

Vlieseline er et strygbart indlægsmateriale, som man blandt andet bruger til at forstærke og understøtte stoffet.

De strygbare indlægsmaterialer, som Vliseline er en af, er blandt de mest anvendte indlægsmaterialer i syning i dag. Det gælder både den professionelle produktion på fabrikker og hjemme i stuerne når vi syr til os selv.

Der findes mange forskellige producenter af de strygbare indlægsmaterialer, og Vlieseline, som er det vi bruger hos Skaberlyst, er blot et mærke blandt mange. Men det er et rigtig godt mærke, der leverer indlægsmaterialer i høj kvalitet.

I “gamle” dage havde man ikke de moderne strygbare indlægsmaterialer med lim, som vi kender i dag. Der måtte man sy sine indlægsmaterialer i tøjet. Det gør mange skræddere stadig, for det giver stadig et bedre resultat. Det tager længere tid, men tiden betaler sig i et meget mere stofligt og fleksibelt udtryk i tøjet og en holdbarhed  i en helt anden klasse end de moderne strygbare indlægsmaterialer som Vlieseline.

Så hvis du er lidt ekstra nørdet, lærer du at sy indlæg i dit tøj i stedet for at stryge det i.

Men har du også et liv ved siden af syningen, så er Vlieseline altså en genial genvej i hverdagen. Som absolut også giver kvalitet og tøj der kan holde i mange år, hvis du bruger de rigtige typer Vlieseline og bruger dem rigtigt.

Der er i øvrigt ikke noget galt med at være lidt til begge dele og have noget tøj, der er syet efter alle skrædderkunstens regler med syede indlægsmaterialer og andet tøj, der er syet efter de mere moderne teknikker og med stygbart Vlieseline.

 

Hvorfor overhovedet bruge vlieseline?

Vlieselinen er en god hjælper, fordi det:

A) Forstærker stoffet, fx bag en lynlås eller ved en slids, hvor der er ekstra træk på stoffet.

B) Afstiver stoffet så det holder faconen bedre, fx forstykket i en jakke eller en krave.

C) Kan bruges til at manipulere stoffets fald, så man får et mere stift fald og dermed kan bruge let og blødt stof til andre projekter end hvis det ikke er afstivet.

Der findes masser af forskellige variationer af Vlieseline, der hver især er udviklet til at kunne noget helt særligt.

Men når vi snakker syning af (hverdags)tøj, så behøver du ikke lade dig overvælde af de mange muligheder. Eller købe dig fattig i forskellige Vlieseliner, du måske/måske ikke får brug for.

For du har faktisk kun brug for 3 forskellige typer Vlieseline.

Og det er kun hvis du syr både i vævet og strikket stof og kan finde på at kaste dig ud i jakker og overtøj.

Ellers kan du nøjes med en eller to varianter.

 

Vlieseline Skaberlyst

 

De 3 eneste typer Vlieseline, du har brug for

De 3 typer Vlieseline vi bruger på syværkstedet er alle fra den tyske producent Freudenberg.

Det er det mest udbredte mærke her i Danmark, og det er nogle gode produkter, så vi har ikke testet en masse andre mærker. Det er ikke ensbetydende med at Freudenberg er den eneste producent, der laver gode strygbare indlægsmaterialer, men deres Vlieseline produkter er super gode til helt almindeligt tøj som er det, de fleste af os syr.

De 3 typer Vlieseline, vi bruger, er:

G 785 – Stretch Vlieseline
G 740 – Strygelærred
H 609 – Bi-stretch Vlieseline

Se alle 3 typer Vlieseline – og hvad vi bruger dem til – her i videoen:

 

 

G785 – Stretch Vlieseline

Denne Vlieseline er vævet, blød og let. Den har et let stræk på tværs af trådretningen, som er grunden til at den hedder stretch-vlieseline. Men den er til vævet stof – ikke til strikket stof.

Det er en fordel med strækbarheden i Vlieselinen, fordi den så bedre kan følge med stoffet, når det strækker sig. Og selvom der ikke er elastan i dit stof, så er der næsten altid lidt strækbarhed i stoffet. Den strækbarhed bruger du, når du bevæger dig. Det giver lidt ekstra komfort i tøjet, som er meget rar at have i hverdagen. Den bevægelighed går du glip af, hvis Vlieselinen ikke følger med stoffet, og derfor er det vigtigt at bruge en strækbar vlieseline til dit vævede stof, selvom det umiddelbart kan lyde lidt selvmodsigende.

Du bruger det til:

Belægninger og små dele i kjoler, bluser, nederdele og bukser som fx bløde kraver, forkanter, lommeråbninger, bag lynlåse og slidser i let og mellemvægt vævet stof.

Du kan også bruge denne Vlieseline til stabilisering af forstykker i jakker og frakker i tyndt yderstof hvor du gerne vil bevare blødheden i tøjet og fx sy en jakke der minder mere om en cardigan.

 

G-740 – Strygelærred

Strygelærred er en vævet bomuld, men med lim på bagsiden, så den kan stryges på som de andre Vlieseliner.

Stofligheden i bomulden minder mere om indlægsmaterialer uden lim, og strygelærred følger rigtig fint med stoffet. Det giver et lidt mere stift udtryk i tøjet, som især er godt til jakker og overtøj, som gerne skal holde faconen i flere år end fx bluser og kjoler.

Strygelærred giver et mere stift og skrædderinspireret udtryk i tøjet, som minder mere om de originale indsyede indlægsmaterialer.

Du bruger det til:

Stabilisering af forstykker og  belægninger i jakker og frakker, til små dele som bag ved jakkelommer, i oplægninger eller linninger, der ikke må vokse.

Strygelærred er godt til medium og kraftige stoffer og til designs, der gerne må stå skarpt, og hvor stoffet skal holdes i en bestemt facon.

 

H 609 – Bi-Stretch Vlieseline

Til dit strikkede stof, der strækker sig rigtig meget, som fx jersey, skal du bruge en Vlieseline der kan følge med. Det kan H609, og derfor er det din favorit hvis du har brug for Vlieseline til dine jersey-projekter og andet strikket stof.

Bi-stretch betyder at vlieslinen giver sig i begge retninger, ligesom det strikkede stof gør. Det strækker sig dog markant mere på tværs af trådretningen – præcis som stoffet. Det følger rigtig godt med de bløde, strikkede metervarer, og falder derfor ikke af igen i brug, som de mere faste typer Vlieseline ellers kan risikere at gøre på strikket stof.

Du bruger det til:

Stabilisering i strikket stof af kraver, belægninger, knaplukninger eller andre detaljer, der har brug for forstærkning. Det kan også være bag en lommeåbning eller i spidsen af en sart v-hals eller slids.

 

Vlieseline - de 3 typer har du brug for

 

 

Her kan du købe Vlieseline

Desværre er det langt fra alle stofbutikker, der har fået øjnene op for de her typer Vlieseline.

Men vi har dem naturligvis i vores egen webshop, hvor du kan købe lige de farver og typer, du har brug for:

Køb de 3 gode typer af Vlieseline HER <<

Er du i tvivl, så køb en meter af hver til en start (altså af hver type- ikke af hver farve, det kan du gøre senere) og test alle 3 når du skal bruge vlieseline til et nyt stykke stof.

Så får du hurtigt nogle brugbare erfaringer fra dit eget tøjskab og dine egne stofhylder, og så  kan du se hvilke typer Vlieseline det giver mest mening for dig at have lidt mere på lager af. Og hvilke typer det kan give mening at have i flere farver.

Alle 3 typer Vlieseline findes i farverne sort og hvid.

Derudover findes G785 (den, vi bruger mest) også i nude. Det kan være et bedre valg til lyse stoffer, hvis bundfarven ikke er helt hvid. Den hvide Vlieseline kan godt være lidt skinger i farven, mens nude farven er lidt mere mild i tonerne.

Køb kun det vlieseline, der passer ind i dine syvaner.

Syr du aldrig i jersey eller strikket stof, så behøver du ikke H 609.

Er du ikke nået til at sy overtøj endnu, så kan du sagtens vente med G 740.

Brug i første omgang din tid og dine penge på at blive dygtigere der, hvor du er med din syning og der hvor du har din interesse.

Så kan du altid bygge ovenpå senere og komme tilbage efter flere typer Vlieseline når du bevæger dig ud på nye områder af syningen.

Husk det nu: Lidt, men godt.

 

Vlieseline Skaberlyst

Læs også:

6 thoughts on “Du behøver kun de her 3 typer Vlieseline

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Det er heller ikke mange af deres varianter der kommer i den farve. Men det er brugbart til meget stof 🙂
      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  1. Anna Marie says:

    Hvad gør stabiliseringstråd i ikke-strygbar vlieseline? Jeg skal lære mit barnebarn patchwork teknikken kassestrimmel patchwork, og det kræver vlieseline uden lim

    • Signe says:

      Hej Anna Marie
      Jeg kan desværre ikke sy patchwork, så hvad det kan i denne forbindelse tør jeg ikke engang komme med et bud på. Jeg vil foreslå at spørge nogen, der syr patchwork 🙂

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  2. Lone says:

    Hej.
    Jeg syer slips i tyndt bomuldsstof, hvilken vlieseline eller indlægsstof vil du anbefale?
    Mvh Lone

    • Signe says:

      Hej Lone
      Du må prøve dig lidt frem for at se, hvad der giver det udtryk, du gerne vil have. Det er ikke sikkert der overhovedet skal vlieseline i – så vidt jeg husker har slips et løst indlæg i noget andet stof, der giver faconen. Jeg har tidligere brugt flagdug, men det har muligvis været i mangel af bedre. Prøv at google lidt forskellige termer i retning af “syning af slips” og evt. søge på engelsk, og se om der kommer nogle guides frem. Jeg er desværre ikke ekspert lige på det område.
      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap